САЩ ще помагат на Япония да поразява военни цели на чужда територия

ЕС и Свят 07.12.2022 20:12 Снимка: ДНЕС+

САЩ ще помагат на Япония да поразява военни цели на чужда територия

Япония ще подготви съвместен оперативен план с американската армия за "способност за контраатака" за удари по места за изстрелване на ракети, съобщава агенция "Никей".

Целта е подобряване на точността на контранападенията чрез използване на информация, получена посредством сателити от армията на САЩ.

Източници, запознати с въпроса, твърдят, че японското правителство ще започне дискусии с американската армия, след като официално вземе решение да притежава способност за контраатака чрез преразглеждане на три отбранителни документа, включително стратегията за национална сигурност. Очаква се това да се случи в края на годината.

От правителството на страната уточняват, че обектите за контраатака ще бъдат ограничени до "военни цели". Поради това е необходимо да се знае местоположението на ракетните бази и други цели, така че ракетите с голям обсег, които биха служили като средство за контраатака, да мога да бъдат насочвани точно.

Япония, която досега поддържаше политика на липса на способности за контраатака, има малка способност да открива цели на територията на други страни.

Освен това Токио не разполага със способността на Вашингтон да наблюдава бази в други страни от космоса чрез сателит. Следователно, за да започне контраатака, Япония ще трябва да разчита на сътрудничеството на американската армия за събиране на разузнавателна информация.

Оперативният план ще обхваща периода от момента, в който Япония потвърди, че друга страна подготвя атака срещу територията ѝ, до започването на контраатаката.

По отношение на средствата за извършване на контраатаки Япония ще използва ракети собствено производство, които трябва да бъдат модернизирани, така че да придобият по-голям обсег, както и произведената в САЩ крилата ракета "Томахоук".

След формулиране на оперативен план и въвеждане на ракети с голям обсег, двете страни ще проведат съвместни учения, в които се очаква да утвърдят процедурите на оперативния план.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648