САЩ се надяват да имат ваксина против коронавируса до декември

ЕС и Свят 11.08.2020 19:39 Снимка: ДНЕС+

САЩ се надяват да имат ваксина против коронавируса до декември

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар заяви, че страната му се надява да има ваксина против коронавируса до декември, информират "Ройтерс" и "Гардиън".

"Целта не е да бъдеш първи. Целта е да имаш ваксина, която е безопасна и ефикасна за американския народ и хората по света", подчерта той.

Русия одобри ваксина против коронавируса след по-малко от два месеца тестове върху хора, включително е тествана върху една от дъщерите на президента на Русия Владимир Путин.

Третата най-голяма фаза на изпитание на ваксината, която отнема месеци, ще се проведе паралелно с масово производство на ваксината, включително и в Бразилия.

"Ние се нуждаем от прозрачни данни, необходими са данни от третата фаза, които показват, че ваксината е безопасна и ефикасна, заради това президентът Тръмп води операция Warp Speed", отбеляза американският здравен министър.

Проектът е публично-частно партньорство за координирано тестване на потенциални ваксини в САЩ.

Азар каза пред ABC по време на визита в Тайван, че шест ваксини са разработвани и Вашингтон вярва, че ще имат десетки милиони дози до декември, а през следващата година ще има стотици милиони дози.

Топ експертът по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи, който е част от специалния екип на Белия дом за борба с коронавируса коментира, че е "предпазлив оптимист" относно изпитанията на потенциални ваксини.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес пред Fox Sports Radio, че е имал много добри отношения с китайския президент Си Дзинпин, но това се е променило след пандемията и не е разговарял с него от дълго време.

По-късно днес Тръмп ще разкрие подробности за разработваните в САЩ ваксини./news.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286