САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

ЕС и Свят 08.09.2023 15:54 Снимка: ДНЕС+

САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

Нова вълна от американски санкции може да отприщи изненадващата премиера на новия смартфон на Huawei, който е с направен изцяло в Китай процесор и заобикаля досега наложените рестрикции, съобщава CNN. Вашингтон се прицели в най-вероятния производител на чипсета - SMIC.

Контекст: Преди седмица Huawei изненадаха наблюдателите в родината си и чужбина, като без предварителна маркетингова кампания представиха флагмана Mate 60 Pro. Веднага направи впечатление липсата на информация за процесора и 5G възможностите му, и двете - сериозно зависими от ограниченията, наложени от САЩ от 2019 г. насам.

Появилите се слухове бяха в голямата си степен потвърдени, след като експерти разглобиха една бройка от устройството и намериха вътре процесор Kirin 9000s с 5G модем - нова версия на вече използвана архитектура, но този път излязла от завода на местната компания SMIC, а не на тайванската TSMC (дългогодишният партньор на Huawei, който прекрати отношения с компанията след налагането на санкциите).

Официално нито Huawei, нито SMIC коментират темата.

Детайли: Председателят на сенатската комисия по въпросите на Китай Майк Галахър коментира пред "Ройтерс", че Министерството на търговията на САЩ трябва незабавно да прекрати всякакъв технологичен износ както за Huawei, така и за SMIC. Според него чипсетът няма начин да е бил направен без американско оборудване.

Това срина акциите на SMIC с около 8% в Хонконг и Шанхай. Вторият голям играч в полупроводниковата индустрия на Китай - Hua Hong Semiconductor, също отчете спад от 5,8%.

От друга страна: Kirin 9000s е направен по 7-нанометрова технология, която е с около 2 генерации зад най-доброто на пазара. За да се постигне по-голяма гъстота като при актуалните процесори на iPhone моделите, е нужна нова техника за прецизна литография, каквато Китай не може да внася.

Пекин работи по собствени разработки в тази област, но не е ясно на какъв етап са те./money.bg

Още по темата

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599