САЩ разхлабват мерките за влизане на чужденци, ваксинирани срещу Covid-19

ЕС и Свят 21.09.2021 08:18 Снимка: ДНЕС+

САЩ разхлабват мерките за влизане на чужденци, ваксинирани срещу Covid-19

От началото на ноември Съединените щати ще отворят отново границите си за ваксинирани срещу Covid-19 пътници от Китай, Индия, както и от Великобритания и много други европейски държави, съобщава БНР.

По този начин ще бъдат отменени тежките ограничения, свързани с пандемията, които влязоха в сила от началото на миналата година.

„Белият дом планира да разреши пътуването до САЩ на чужди граждани от страни, на които беше забранено да влизат в страната от началото на 2020 г., тъй като се преминава към новите изисквания“, каза координаторът на Белия дом за коронавирусната пандемия Джеф Зайънтс.

Администрацията на президента Джо Байдън потвърди, че отмяната на забраната ще важи за международни пътници по въздух от 33 държави. Зайънтс подчерта, че посетителите ще трябва да спазват изискванията относно проследяването на контакти и носенето на маски. Белият дом добави, че правителството тепърва ще определя подробности относно прилагането на новите правила.

Ограниченията в САЩ бяха наложени за първи път на пътници от Китай през януари 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп, а след това бяха разширени и за други страни през следващите месеци, но без ясни показатели за това как и кога да бъдат вдигнати.

През април тази година президентът Джо Байдън добави нови ограничения за пътуване до Индия, които забраняват на повечето чужди граждани да влизат в САЩ. Байдън също така отмени плановете на Тръмп през януари за премахване на ограниченията за европейските страни.

Към настоящия момент САЩ забраняват на повечето граждани извън страната, които през последните 14 дни са били във Великобритания, 26-те държави от Европейското шенгенско пространство, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Ще има някои изключения от политиката за ваксини, казаха американски служители, включително за деца, които все още нямат право на Covid ваксинация. Новите правила все още не се прилагат за пътници, преминаващи сухопътни граници на САЩ с Мексико и Канада.

Авиокомпаниите лобираха сериозно пред Белия дом в продължение на месеци за премахване на ограниченията, но не успяха да ги премахнат навреме за тазгодишния летен туристически сезон. Белият дом заяви през юли, че има опасения относно силно заразния вариант на коронавирус Делта и нарастващия брой на случаите на Covid-19 в САЩ. Оттогава седемдневния осреднен брой на регистрираните случаи на Covid-19 в САЩ се е удвоил. /БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448