САЩ "преценяват необходимостта" от разузнавателните дронове над Черно море

ЕС и Свят 17.03.2023 15:12 Снимка: ДНЕС+

САЩ "преценяват необходимостта" от разузнавателните дронове над Черно море

Полетите на дронове няма да бъдат спирани, докато трае анализът

Съединените щати оценяват необходимостта от провеждането на разузнавателни мисии с безпилотници в района на Черно море, съобщи CNN, позовавайки се на източници сред американски служители. Според тях Пентагонът анализира и "претегля цената и необходимостта" на подобни полети след инцидента с американския дрон Reaper, който се разби в международните води на Черно море на 14 март.
 
Някои представители на Пентагона смятат, че спирането на полетите на американски дронове над Черно море ще има отрицателно въздействие върху събирането на разузнавателна информация, свързана с кризата в Украйна. В същото време САЩ "има алтернативни възможности за събиране на данни с помощта на сателити", твърди CNN.
 
Телевизията подчертава, че полетите на дронове няма да бъдат спирани, докато трае анализът. Източници на медията твърдят, че след инцидента с MQ-9 американските военни са изпратили подобен безпилотник, за да проучи района на инцидента, както и че планират да изпратят още един дрон в района на Черно море.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648