САЩ определиха разговорите с руски представители в Женева като съдържателни

ЕС и Свят 29.07.2021 10:56 Снимка: ДНЕС+

САЩ определиха разговорите с руски представители в Женева като съдържателни

Американският държавен департамент определи като професионални и съдържателни разговорите в Женева между представители на САЩ и на Русия, проведени на 28 юли, съобщи радио "Свободна Европа".

Преговорите са част от диалога по между двете страни за стратегическата стабилност.

"Срещата в Женева постави началото на този диалог с Руската федерация. Сред темите, поставени от американската делегация са приоритетите в политиката на САЩ, ситуацията в сферата на сигурността, заплахите за стратегическата стабилност, перспективите за нов контрол над ядрените оръжия и формата на бъдещите разговори." - се казва в съобщение на Държавния департамент.

Начело на междуведомствената делегация на САЩ за преговорите беше заместник-държавният секретар Уенди Шърман. Тя включваше представители на Съвета за национална сигурност, Държавния департамент, кабинета на министъра на отбраната, Обединения комитет на началник-щабовете и министерството та енергетиката. Руската делегация беше оглавена от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Двете делегации са се споразумели да се срещнат в края на септември, а преди това да проведат неофициални консултации по темите, които ще се обсъждат от експертни работни групи.

Припомняме, започването на двустранни разговори между експерти беше договорено на срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, която също се състоя в Женева през миналия месец./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448