САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

ЕС и Свят 21.01.2021 18:25 Снимка: ДНЕС+

САЩ настояват за засилване на мерките срещу климатичните промени

Американският специален представител за климата Джон Кери обяви, че мерките за справяне с климатичните промени трябва да бъдат значително засилени, а постигането на нетни нулеви световни въглеродни емисии до 2050 г. ще изисква радикална трансформация на икономиката.

"Провал на COP (климатична конференция) в Глазгоу не е вариант", изтъкна Кери в онлайн събитие, организирано от бизнес форум, свързан с председателството на Италия на Г-20.

Новият американски президент от Демократическата партия Джо Байдън назначи бившия държавен секретар Кери за специален представител за климата още през ноември, знак, че поставя климатичните промени в центъра на своята външна политика.

Кери заяви, че въглищата трябва да бъдат изоставени пет пъти по-бързо, отколкото е случаят в момента, докато възобновяемата енергия трябва да бъде увеличена шест пъти по-бързо, а въвеждането на електрически автомобили 22 пъти.

"Трябва да се откажем от по-мръсните варианти много по-бързо... трябва да достигнем много по-бърз път на декарбонизация... това е осъществимо", настоя той.

Байдън, който положи клетва като президент в сряда, обеща да постави САЩ на път към нулеви нулеви емисии до 2050 г., като изменението на климата е един от основните му приоритети.

В сряда той отново се ангажира да се присъедини към Парижкото споразумение за климата от 2015 г., от което се оттегли предшественикът му Доналд Тръмп, твърдейки, че е твърде скъпо за американската икономика.

"(През) последните 4 години лидерът на страната ни избра да се оттегли от споразумението и да се заеме с безразсъдно поведение по отношение на бъдещето на хората по целия свят", каза Кери. /news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269