САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

ЕС и Свят 02.12.2021 12:32 Снимка: ДНЕС+

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

Евентуален отговор на САЩ на действията на Русия спрямо Украйна ще бъде съгласуван с международната общност. Това заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, като призова Москва да бъде прозрачна по отношение на струпването на военни части близо до Украйна.

По време на посещението си в Южна Корея Остин също така изрази надежда, че Съединените щати и Русия могат да работят заедно за "разрешаване на проблемите и за понижаване на напрежението в региона", предаде Ройтерс.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди Москва да изтегли войските си от границата с Украйна и изтъкна, че руска инвазия би провокирала сериозни санкции.

На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа Лойд Остин не даде директен отговор, а каза, че ще бъдат използвани "най-подходящите методи за реагиране".

"Каквото и да правим, ще го направим като част от международната общност. Най-добрият вариант е да не ставаме свидетели на инвазия на Украйна от Съветския съюз", заяви Остин, който по погрешка нарече Русия Съветски съюз.

Според Украйн Русия е разположила над 90 хиляди войници по дългата им обща граница. Москва също обвинява Киев в струпване на военни сили по границата.

Вчера външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното и отбранителното сътрудничество със страната му./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448