САЩ и Южна Корея с нови учения въпреки протестите на Севера

ЕС и Свят 03.02.2023 14:21 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Южна Корея с нови учения въпреки протестите на Севера

Съединените щати и Южна Корея организираха учения за втори път за седмица в петък с някои от най-новите си бойни самолети, въпреки оплакванията на Северна Корея, че ученията увеличават напрежението на полуострова, предава Ройтерс.

Двете страни проведоха съвместно въздушно учение над морето на запад от Корейския полуостров в петък, с участието на военни самолети като F-35A на Южна Корея и F-22 и F-35B на САЩ, се казва в изявление на южнокорейската армия .

Военновъздушните сили на двете страни "ще продължат да укрепват съвместните учения, за да имат силни способности за реагиране и готовност срещу ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея", се казва в изявление.

Миналата година Северна Корея проведе рекорден брой изпитания на балистични ракети, които са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Освен това беше наблюдавано повторно отваряне на затворения полигон за тестване на ядрени оръжия, което повиши очакванията за ядрен тест за първи път от 2017 г.

В четвъртък министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че ученията на Съединените щати и техните съюзници са достигнали "изключително червена линия" и заплашват да превърнат полуострова в "огромен военен арсенал и по-критична военна зона".

"Пхенян не се интересува от диалог, докато Вашингтон следва враждебна политика", се казва в изявлението, предадено от държавната информационна агенция на Северна Корея.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648