САЩ, ЕС и Великобритания се разгневиха на Иран след атаката срещу Израел

ЕС и Свят 14.04.2024 03:23 Снимка: ДНЕС+

САЩ, ЕС и Великобритания се разгневиха на Иран след атаката срещу Израел

"Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", заяви Жозеп Борел

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел осъди ударите на Иран срещу Израел като ги определи като "безпрецедентна ескалация".

"ЕС категорично осъжда неприемливата иранска атака срещу Израел", написа той в платформата "Екс", цитиран от "Таймс ъв Израел".

"Това е безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност."

По-рано иранската държавна телевизия обяви, че Корпусът на гвардейците на Ислямската революция е предприел "масирана атака с дронове и ракети" срещу Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в "Екс": "Току-що се срещнах с моя екип по национална сигурност за актуална информация относно атаките на Иран срещу Израел. Нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу заплахите от Иран и неговите поддръжници (проксита) е железен."

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират района. Иран за пореден път показва, че възнамерява да сее хаос в собствения си заден двор", се казва в изявление на Сунак.

"Великобритания ще продължи да се застъпва за сигурността на Израел и за тази на всички наши регионални партньори, включително Йордания и Ирак", допълни премиерът.

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата "Екс".

"Следим внимателно и с тревога случващото се в Близкия изток. Разговарях с министър-председателката (Джорджа Мелони) и с министъра на отбраната (Гуидо Крозето) - правителството е готово да се справи с всеки сценарий", заяви Таяни, цитиран от Франс прес и БТА.

Париж също осъди иранската атака.

Франция осъжда нападението срещу Израел от страна на Иран, който "премина нов праг с дестабилизиращите си действия", заяви френският външен министър Стефан Сежурне в "Екс".

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", допълни той.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194