САЩ е на ръба на невиждан от две десетилетия бум на производителността

ЕС и Свят 21.08.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

САЩ е на ръба на невиждан от две десетилетия бум на производителността

През последните 15 години най-голямата икономика в света бе заключена в период на нисък растеж на продуктивността. Кой би могъл да познае, че пътят нагоре може да включва пандемия? Именно това се случва. Съединените американски щати преминават през ръст на продуктивността в икономиката, който може да се съревновава само с този от технологичния бум преди 20 години - ако се запази със същия темп, пише The Washington Post.

Компаниите и потребителите се възползват все по-често от новите технологии, което позволява на бизнесът да произвежда повече с по-малко служители. И растящ брой икономисти казват, че скоро тенденцията може да се превърне в бум, който да донесе редица ползи през следващите години.

Когато служителите разполагат с по-добри инструменти или с помощта на роботи и изкуствен интелект, те могат да произведат повече автомобили или да обработват данни по-бързо. Високата производителност води до повече стоки и услуги на по-ниска цена и увеличение на заплатите. Без нея икономическият растеж обичайно е слаб.

Първоначалните данни показват, че производителността расте с 4,3 процента през първото тримесечие на 2021 г. - един от най-високите темпове от години насам. През второто тримесечие ръстът се забавя до 2,3 процента, но все пак е почти двойно от анемичното повишение, през което преминава икономиката през десетилетието от световната финансова криза. Друг начин да погледнем към данните: брутният вътрешен продукт на страната надхвърля нивата от преди пандемията, но броят на заетите намалява с 4,4 процента за същия период.

След Голямата рецесия технологичните експерти и икономистите не успяха да си обяснят защо успехите в областта на роботиката и изкуствения интелект не донесоха силен и устойчив ръст на производителността. Този път оптимизмът идва от решенията на Конгреса и Белия дом да направят стъпки към значителни инвестиции във физическа и дигитална инфраструктура, както и отчасти заради пандемията, която допринесе за по-широка употреба на роботи, изкуствен интелект и дигитална икономика.

Условията са подходящи за продължаващ с години ръст на продуктивността, казват анализаторите на Goldman Sachs и McKisney Global Institute. Заради политиката на централната банка и помощите от страна на централното правителство, има силно търсене на продукти и услуги. Има и недостиг на служители, което кара компаниите да инвестират в иновации. Ако един робот може да свърши определена работа, компаниите са готови да изпробват този вариант.

Някои икономисти дори твърдят, че САЩ е на ръба на бум в продуктивността невиждан от края на 90-те години на миналия век. Производителността на работниците расте средно с 3,1 процента между 1996 и 2004 г., по данни на Департамента по труда, най-вече заради революцията при персоналните компютри. Икономисти посочват, че новите технологични пробиви не носят повишение на производителността веднага, тъй като компаниите имат нужда от време да възприемат и внедрят новите технологии. Така изкуственият интелект и машинното самообучение може вече да са готови да дадат на икономиката така нужното подбутване.

Редица наблюдатели имат балансирани прогнози и не смятат, че производителността ще се повиши до нивата от края на 90-те, но допускат, че тя лесно ще надхвърли нивата от периода след Голямата рецесия. След края на рецесия често се наблюдава повишение на производителността, тъй като по време на кризата са освободени множество служители, а останалите от една страна имат допълнителни задачи, а от друга се опитват да впечатлят ръководителите си, за да запазят работните си места. През 2009 г. показателят нарасна с 3,6 процента. Затова истинският тест ще бъде 2022 и 2023 г.

Пандемията принуди редица бизнеси да променят начина, по който работят, тъй като не бе безопасно служителите да са близо един до друг - или до клиенти. Така компаниите ускориха плановете си за автоматизация и дигитализация на рутинни задачи и в някои случаи те вече се извършват до 25 пъти по-бързо, според доклада на McKinsey, който предвижда 2% ръст на производителността годишно до 2024 г.

Тенденцията за работа от вкъщи може да повиши производителността с 5 процента, сочи друго изследване - най-вече защото служителите пестят време от пътуването до офиса и могат да го използват за работа или почивка. Въпреки че някои компании бързат да върнат работниците си в офиса, вече е ясно, че голяма част от служителите ще продължат да работят от вкъщи./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448