САЩ броят колко боеприпаси имат

ЕС и Свят 07.12.2022 18:34 Снимка: ДНЕС+

САЩ броят колко боеприпаси имат

Американските военни проучват темповете, с които се използват боеприпаси във войната на Русия в Украйна, за да се уверят, че Пентагонът изчислява точно оръжията, от които ще има нужда в случай на бъдещи конфликти или операции, каза вчера най-високопоставеният американски генерал, предаде Ройтерс.

Западни длъжностни лица заявиха, че Русия е изчерпала значителна част от боеприпасите си с прецизно насочване при нахлуването си в Украйна и че индустрията ѝ не може да произвежда всички видове боеприпаси и оръжейни системи поради западни санкции.

Украйна, която е въоръжавана от западните страни, също изразходва артилерийски и други видове боеприпаси с бързи темпове.

Американските военни имат планове за извънредни ситуации в случай на потенциални конфликти по света, в които е уточнено колко войски, оборудване и боеприпаси може да са необходими.

"В момента провеждаме проучване и анализ, за да е сигурно, че нашите военни планове, нашите планове за извънредни ситуации (а имаме множество такива по целия свят във връзка с различни конфликти), за да сме сигурни, че сме направили правилно изчисленията, правилните прогнози“, каза по време на събитие председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

„Ще се върнем към индустрията, за да направим каквито трябва корекции,... за да сме сигурни, че разполагаме с подходящи нива на запаси във връзка с нещо, което може да се случи“, добави Мили.

САЩ казаха, че Северна Корея тайно снабдява Русия със "значителен" брой артилерийски снаряди за войната ѝ в Украйна.

Русия е закупила също дронове от Иран, използвани в атаките срещу градове и енергийна инфраструктура в Украйна.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062