Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

ЕС и Свят 05.12.2021 12:16 Снимка: ДНЕС+

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

Биткойнът определено е най-обичаната и най-мразената криптовалута в света. Някои го смятат за "балон" и "въздух под налягане", други казват, че вреди на земята, трети го забраняват и заклеймяват, четвърти и пети го възхваляват и дори приемат за национална валута. Как обаче най-популярната криптовалута в света успя да премине през малки и големи спадове и ударни изкачвания? Отговор на този въпрос търси News BTC.

Кратък урок по история

Всички знаем силата, с която днес се водят дебати за новите вид и употреба на парите. Но преди това, криптовалутата е изобретена през 2008-а година от неизвестен човек или група хора, използващи името Сатоши Накамото. Биткойнът започва да се използва през 2009-а, когато "валутата" е пусната като софтуер с отворен код. Биткойните са създадени като награда за процес, известен като "копаене".

Биткойнът има една от най-нестабилните търговски истории. Първото голямо увеличение на цената на криптовалутата се случи през 2010-а година, когато стойността на един биткойн скача до $0,08. Днес същата тази монета струва около $54 000. И това буквално разтърси познатия ни свят на финансите.

Възходи и падения, доброто и лошото

Биткойнът се сблъска с много възходи и падения през годините, наред със забрани и много малки неуспехи. Криптовалутата отбеляза огромен пробив през 2017-а година, когато привлече и огромно внимание върху себе си. Стигна се до там, че дори медийни публикации и изказвания на различни личности оказваха влияние върху цената. Илон Мъск и Джак Дорси са част от тези хора.

Цената на биткойна от май 2020-а година се е увеличила с близо 300%

След това дойдоха забраните. Към днешна дата наистина много страни са забранили или са се опитали да забранят "копането" на биткойн монети с мотивите, че този процес влияе негативно върху околната среда.

Китай често заема позицията, че добивът на криптовалути е "изключително вреден" и цялата тази нова индустрия застрашава стремежа на държавата към въглеродна неутралност. Други страни смятат, че криптовалутата трябва да бъде регулирана, за да бъдат избегнати много и различни финансови злоупотреби.

От другата страна на монетата се намират Ню Йорк и Ел Салвадор, които направиха криптовалутите и най-вече биткойна основен приоритет. Битката продължава и победителят ще стане ясен в бъдеще. А дали цената ще претърпи нов срив или ще се повиши още повече? Това все още никой не може да каже със сигурност./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448