С препратка към Маргарет Тачър Путин опровергава Джонсън, че жените не започват войни

ЕС и Свят 30.06.2022 18:25 Снимка: ДНЕС+

С препратка към Маргарет Тачър Путин опровергава Джонсън, че жените не започват войни

Руският президент Владимир Путин отхвърли твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че ако беше жена (Путин - бел.ред.), нямаше да нахлуе в Украйна, съобщава "Ройтерс".

На пресконференция по време на посещението си в Туркменистан, той посочи решението на бившия британски лидер Маргарет Тачър да изпрати войски на Фолкландските острови като опровержение на теорията на Джонсън.

Вчера Джонсън определи решението на Путин да започне това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна, като "отличен пример за токсична мъжественост" и се подигра на "мачовската поза" на Путин.

Отвръщайки на удара, руският лидер заяви: "Искам само да припомня събитията от най-новата история, когато Маргарет Тачър реши да започне военна операция срещу Аржентина за Фолкландските острови. И така, една жена взе решението да започне военни действия. Следователно това не е съвсем точна препратка от британския премиер към това, което се случва днес".

Путин продължи с критиките към хода на Великобритания преди 40 години да отвърне с военни действия на опита на Аржентина да завземе слабо населените острови, управлявани от британците в Южния Атлантически океан.

"Къде са Фолкландските острови и къде е Великобритания?", запита Путин. Действията на Тачър бяха продиктувани чисто и просто от имперски амбиции и желание да потвърди техния имперски статут, заключи той.

Москва многократно е критикувала военните интервенции на Запада в бивша Югославия, Афганистан и Ирак и ги е посочвала като пример за западен империализъм и лицемерие.

По време на своето управление, продължило две десетилетия, обаче самият Путин беше изправен пред множество обвинения в империализъм заради желанията си насилствено да разшири руските граници и влияние в бившето съветско пространство. Самият той е заявявал, че би искал да може да предотврати разпадането на Съветския съюз.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648