Ryanair е засегната от международен скандал с фалшиви части за двигатели

ЕС и Свят 02.12.2023 19:07 Снимка: ДНЕС+

Ryanair е засегната от международен скандал с фалшиви части за двигатели

Ryanair стана поредната авиокомпания, засегната от международен скандал, свързан с фалшиви части за двигатели в два свои самолета, съобщи вестник "Дейли мейл".

Фалшивите части са били открити по време на рутинни проверки по поддръжка в американския щат Тексас и Бразилия през последните няколко месеца.

Големите американски превозвачи Delta Air Lines, American Airlines и Southwest Airlines също са открили съмнителни части в самолетите си.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри каза, че фалшивите компоненти идват от британския доставчик AOG Technics, който не е сред одобрените доставчици на Ryanair.

Регулаторните органи са били предупредени за фалшиви части, открити в самолети Boeing и Airbus тази година и се твърди, че разследващите, проследявайки доставките, са стигнали до AOG Technics.

Авиационните контролни органи в Обединеното кралство, САЩ и Европа обвиниха компанията, че доставя части за двигатели с фалшиви сертификационни документи, което поражда опасения за безопасността.

О'Лиъри призова за по-строг контрол върху доставчиците на реактивни двигатели чрез трети страни, пише БНР. 

Американският производител на двигатели CFM International предприе съдебни действия срещу AOG Technics, след като неговият модел CFM56 – най-използваният реактивен двигател в света – се предполага, че е засегнат от скандала.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961