Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“

ЕС и Свят 03.10.2021 16:00 Снимка: ДНЕС+

Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с „Газпром“

Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти, каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред РИА Новости, цитирана от „24 часа“.

„Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля“, допълни тя.

Митрофанова уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани.

„Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това“, посочи още Митрофанова.

Българският газов оператор „Булгартрансгаз“ в края на август подписа договор за закупуване на 20 процента от доставките по проекта за ВПГ от терминал в Александруполис, Гърция.

„Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна“, каза тя. /24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448