Руски съд осъди трансджендър, боядисал косата си подобно на украинското знаме

ЕС и Свят 20.05.2024 19:35 Снимка: ДНЕС+

Руски съд осъди трансджендър, боядисал косата си подобно на украинското знаме

Руски гражданин, чиято коса беше боядисана в някои от цветовете на украинското знаме, беше глобен с 50 000 рубли (553 долара) от съда за "дискредитиране" на руската армия, съобщи в понеделник независимото информационно издание "Медиазона".

Снимки на Станислав Нетесов, публикувани онлайн, показват късо подстриганата коса на 25-годишния мъж, оцветена в ярко синьо, зелено и жълто. Синьо и жълто са цветовете на украинското знаме.

Повече от 20 000 души са били задържани за тяхната антивоенна позиция от началото на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., като над 900 души са обвинени в престъпления.

Нетесов беше признат за виновен в дискредитиране на въоръжените сили на 3 май, показва онлайн съобщение на съда, въпреки че не се посочва глоба.

Пред съда Нетесов отрече цветът на косата му да е израз на протест, заявявайки, че не подкрепя нито Украйна, нито руската армия, съобщи "Медиазона". Той каза, че е боядисвал косата си в ярки цветове от години.

Нетесов не беше открит за коментар.

Делото срещу московчанина започна в края на април, когато той беше нападнат от неизвестни, докато се прибираше от работа късно през нощта.

Нападателите са откраднали мобилния му телефон и са му избили един зъб, каза Нетесов пред руската правозащитна група OVD-Info, която подпомага онези, които са набелязани за противопоставяне на войната.

Когато отишъл в полицията да подаде сигнал, полицаите забелязали косата му и го обвинили в "дискредитация", съобщи "Медиазона".

"Горепосочената визуална пропаганда ясно изразяваше негативно отношение към въоръжените сили на Руската федерация", се посочва в полицейския доклад, цитиран от "Медиазона".

Служителите връчиха на Нетесов и призовка да се яви в мобилизационната служба. Тогава той им разкрил, че е трансджендър мъж, след което те отменили призовката, разказва Медиазона.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319