Русия вдигна два изтребителя Су-30 срещу два бомбардировача на САЩ над Черно море

ЕС и Свят 20.10.2021 14:15 Снимка: ДНЕС+

Русия вдигна два изтребителя Су-30 срещу два бомбардировача на САЩ над Черно море

Два руски изтребителя Су-30 са съпроводили два стратегически бомбардировача B-1B на САЩ над Черно море, летящи към границата на Русия, информира "Новости".

Както уточниха от Националния център за управление на отбраната (НЦУО) на Русия, радарите са засекли чуждестранни свръхзвукови самолети вчера (19 октомври). До тях са летели два самолета за зареждане с гориво КС-135.

"За идентифициране на въздушните цели и предотвратяване на нарушаване на държавната граница, два изтребителя Су-30 от състава на дежурните сили на военноморската авиация и противовъздушната отбрана на Черноморския флот бяха вдигнати във въздуха", се посочва в съобщение на НЦУО.

Те са проследили американските военни самолети да не нарушат границата и са се завърнали в базите си, веднага щом те са се отдалечили.

Руските военни твърдят, че екипажите на Су-30 били изпълнили полета в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и дронове близо до границите на страната се е увеличила значително. Руското военно министерство многократно било призовавало Запада да се откаже от подобни действия, но нямало реакция.

Освен това тази седмица в Японско море се случи инцидент с американския разрушител Chafee. Той се приближил до руските териториални води и направил опит да пресече границата, но големият противолодочен кораб на Тихоокеанския флот "Адмирал Трибуц" спрял нарушението, каквато е версията на руските военни. Пентагонът отказа да коментира инцидента. В Москва действията на американския екипаж бяха наречени грубо нарушение на международните правила./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448