Русия: Унищожихме две украински моторници край Змийския остров в Черно море

ЕС и Свят 30.08.2023 18:02 Снимка: ДНЕС+

Русия: Унищожихме две украински моторници край Змийския остров в Черно море

Руското министерство на отбраната съобщи в две свои отделни изявления днес, че негови самолети са унищожили две украински моторници източно от Змийския остров в Черно море, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация от независими източници и припомня, че имаше подобен случай и на 22 август, когато Русия съобщи, че е унищожила украинска моторна лодка американско производство в същия район.

Змийският остров е малък украински преден пост в северозападната част на Черно море, където напрежението ескалира, след като миналия месец Русия се изтегли от сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно от южните си пристанища въпреки войната, предаде БТА. 

Системите за радиоелектронна борба са открили и неутрализирали безпилотен летателен апарат (БПЛА) от самолетен тип във Воронежка област, предаде ТАСС, като се позова на губернатора Александър Гусев.

"Няма пострадали", написа още Гусев в "Телеграм" и добави, че на място работят представители на руските специалните служби.

Украински дронове днес поразиха цели в най-малко шест региона дълбоко в територията на Русия, включително летище, където са били унищожени военни транспортни самолети, припомня Ройтерс.

Руски официални представители описаха атаките срещу цели в Псковска, Брянска, Калужка, Орловска, Рязанска и Московска област. Руското външно министерство заяви, че атаките "няма да останат ненаказани" и че дроновете не са могли да проникнат толкова дълбоко в Русия без помощта на Запада.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648