Русия "скочи" на новите US санкции за "Северен поток"

ЕС и Свят 21.01.2021 19:52 Снимка: ДНЕС+

Русия "скочи" на новите US санкции за "Северен поток"

Новите санкции, въведени от САЩ срещу проекта "Северен поток 2", са враждебни действия и грубо пренебрегване на правилата за лоялна конкуренция.

Това заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в четвъртък, цитирана от ТАСС.

САЩ преследват грубо само собствените си енергийни интереси, казва Захарова.

"Това е просто нескрито пренебрегване на стандартите за лоялна конкуренция," отбеляза тя. "Бихме искали да заявим още веднъж, че незаконните ограничителни мерки не са и няма да могат да повлияят на фундаменталната линия на страната ни на международен етап", добави тя. Във вторник САЩ разшириха санкциите срещу Русия, след като въведоха ограничения срещу кораба , участващ в изграждането на газопровода "Северен поток 2" и KVT-Rus, собственик на кораба.

Тогава "Газпром" заяви, че е готов проектът да бъде завършен в срок.

Припомняме, че днес Европейският парламент (ЕП) призова за налагане на санкции на Русия и спиране на "Северен поток 2" във връзка с арестуването на опозиционера Алексей Навални.

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа. 50 евродепутати гласуваха против, а 44 се въздържаха.

След години на влошаване на отношенията, законодателите подчертаха важността за провеждане на критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и проекти като "Северен поток 2". Те призовават ЕС незабавно да спре енергийния проект. Евродепутатите поискаха от ЕС също незабавно да прекрати завършването на спорната тръба. Според тях ЕС повече не трябва да е място за руско богатство с неясен произход.

По отношение на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчерта, че ЕС трябва да използва момента за подсилване на трансатлантическото единство в защита на демокрацията и основните ценности срещу авторитарни режими. /news.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359