Русия скастри Запада за провокативната ядрена реторика

ЕС и Свят 12.10.2022 17:55 Снимка: ДНЕС+

Русия скастри Запада за провокативната ядрена реторика

Кремъл смъмри западните лидери за "провокативната" ядрена реторика след поредица от предупреждения от Русия, Съединените щати и НАТО за опасностите от ескалиране на украинския конфликт в ядрена война, съобщава "Ройтерс".

На 21 септември руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че не блъфира, заявявайки, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия срещу това, което той нарече "ядрен шантаж" от големите западни сили.

От своя страна президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрен Армагедон след Кубинската ракетна криза от 1962 г. Той обаче изрази съмнение, че Путин ще използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Ежедневно изразяваме нашето съжаление, че западните лидери - в Съединените щати и Европа, участват в ядрена реторика всеки ден, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод коментара на Байдън.

Смятаме това за много вредна и провокативна практика, подчерта той.

Следващата седмица НАТО продължава годишното си учение за ядрена готовност "Steadfast Noon", в което военновъздушните сили на Алианса практикуват използването на американски ядрени бомби, базирани в Европа, с тренировъчни полети, без бойни оръжия.

Песков отбеляза, че думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ако Путин спечели войната, това ще бъде поражение за Запада, всъщност показват, че НАТО по същество се бие на страната на Украйна.

Запитан за перспективата за среща Байдън-Путин, Песков обясни, че не е имало опити от никоя страна да обсъдят такава възможност.

Доколкото ми е известно, не е имало инициативи нито от руска, нито от американска страна за организиране на контакти на най-високо ниво, отбеляза той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648