Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

ЕС и Свят 04.06.2023 11:44 Снимка: ДНЕС+

Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

Решението на Русия да напусне последния оставащ договор за контрол на ядрените оръжия със САЩ "Нов СТАРТ" е непоклатимо. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в събота, съобщи Politico.

Все пак Москва може и да се върне, но само ако Вашингтон промени враждебната си политиката спрямо Русия, постави условие Рябков, според доклад на руската държавна медия Риа Новости.

На 2 юни САЩ предложиха да спазват ограниченията на ядрените оръжия, определени в договора, до неговото изтичане, стига Русия да направи същото. Рябков обаче заяви, че контрамерките и призивът на Вашингтон за диалог не са променили нищо в позицията на Русия.

През февруари руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл прекратява участието си в "Нов СТАРТ" - последния голям договор за контрол на оръжията между САЩ и Русия. Той ограничава броя на ядрените бойни глави, с които двете най-големи ядрени сили в света могат да разполагат. Договорът трябваше да изтече през 2026 г.

Вчера Съединените щати обявиха, че ще спрат да дават на Русия някои уведомления, изисквани съгласно договора "Нов СТАРТ", включително относно местоположението на своите ракети и ракети-носители. Към този момент Владимир Путин не се е оттеглил официално от договора.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648