Русия против искането на САЩ за обявяване на хусите в Йемен за терористи

ЕС и Свят 15.01.2021 09:41 Снимка: ДНЕС+

Русия против искането на САЩ за обявяване на хусите в Йемен за терористи

Русия призова САЩ да преразгледат решението си да включат йеменските бунтовници хуси в списъка на терористите.

Това заяви постоянният пратеник на Русия при ООН Василий Небенция на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Йемен в четвъртък, предаде ТАСС.

"Решението на САЩ да признаят движението за терористична организация може да има разрушителни последици за мирния процес в Йемен, тъй като не само заплашва да усложни изключително хуманитарната ситуация в страната, но и ще обезсили усилията на ООН за започване на преговори между противниците партита ", каза той. "Като се има предвид, че това решение ще влезе в сила, ние призоваваме САЩ да го преразгледат."

"Намираме се на критичен кръстопът", добави Небенция.

В неделя американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ планират да включат хутите в списъка на терористите. Този ход включва по-специално замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани и компании да правят бизнес.

Йемен е разкъсван от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана.

Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хутите.

Смята се, че десетки хиляди йеменци, включително цивилни, са били убити в конфликта, починали при сражения, глад и болести, което е довело до една от най-тежките хуманитарни кризи в света./news.bg

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027