Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

ЕС и Свят 23.09.2021 19:30 Снимка: ДНЕС+

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници, пише National Interest.

В момента руският флот експлоатира приблизително седемдесет подводници, което се се сравнява с шестдесет и осем на ВМС на САЩ.

Притеснително е обаче, че до края на десетилетието размерът на американския подводен флот може да намалее до едва шестдесет и шест подводници, докато Русия продължава процеса на модернизация.

В сегашния си вид много от руските подводници могат да бъдат описани най-добре като остарели кораби от съветската епоха и те все още носят основна част от тежестта. Въпреки това, в Русия е ход модернизация на подводния флот.

Корабостроителницата "Севмаш" на северозапад в Русия ще достави две подобрени стратегически ядрени подводници 955A (Borei-A).

"Стратегическите подводници, "Дмитрий Донски" и" Княз Потьомкин" ще бъдат положени в "Севмаш" до Деня на победата", коментира по-рано източник от вътрешната отбранителна индустрия пред ТАСС.

Според докладите, договорът за изграждането на двете подводници е подписан през последната година, като подводниците се планира да бъдат доставени на ВМС на Русия през 2026 и 2027 г.

Всяка от тези подводници ще носи шестнадесет междуконтинентални балистични ракети "Булава" (ICBM).

Забележителното в докладите е името на първата от двете, които трябва да се построят, тъй като руският флот все още експлоатира ядрената подводница от клас 941 "Акула" "Дмитрий Донски".

Тази подводница е кръстена на Свети Дмитрий Иванович Донски (или Дмитрий Донски), който е син на Иван II и царува като княз на Москва през XIV век. Той е първият княз, който открито оспорва монголската власт в Русия и води войни срещу татарите. Той е почитан като светец в руската църква и празникът му е на 19 май.

Подводницата с ядрени балистични ракети "Дмитрий Донски" (ТК-208) в момента е най-голямата подводница в света на действаща служба, но е и сред най-старите подводници. Първоначално е предвидена през 1976 г. и постъпва в експлоатация през 1982 г.

Подводницата е влязла в сух док през 1990 г. и поради икономическите и технологичните проблеми, дошли с разпадането на Съветския съюз, остава в дока до 2002 г.

Въпреки че е построена като подводница от трето поколение, е посочена като подводница от четвърто поколение след обширни модификации.

Вероятно ще остане в експлоатация до 2026 г. - което може да позволи предаването на името на следващото поколение ядрени подводници.

Понастоящем руският флот експлоатира четири стратегически подводници с ракети по проект 955/Project 955A.

Подводницата по проекта 955A "Княз Олег" по график, ще бъде доставена на ВМС тази година, докато още три подводници от този проект се строят в корабостроителницата "Севмаш", която е част от Обединената корабостроителна корпорация на Русия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448