Русия призова към създаване на договор за забрана на оръжията в космоса

ЕС и Свят 12.04.2021 12:42 Снимка: ДНЕС+

Русия призова към създаване на договор за забрана на оръжията в космоса

Русия призовава за преговори за създаване на правно обвързващ международен инструмент, който да забрани разполагането на всякакви видове оръжия в космоса, заяви външният министър на страната Сергей Лавров по повод 60-годишнината от историческия полет на Юрий Гагарин в космоса.

Годишнината от първия полет на съветския космонавт, отбелязал началото на космическата ера, се отбелязва всяка година на 12 април в Русия като Ден на космонавтиката. На същия ден светът отбелязва Международния ден на първия полет на човек в космоса.

"Ние твърдо вярваме, че само гарантираното предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса ще направи възможно използването му за творчески цели и в полза на цялото човечество. Призоваваме за преговори за разработването на международен правно обвързващ инструмент, който да забрани разполагане на всякакви видове оръжия там, както и използването на сила или заплаха за използване на сила“, заяви Лавров във видео съобщение по повод годишнината от първия полет на Гагарин в космоса.

Лавров предложи да се използва като основа руско-китайският проект за такъв договор, представен на Конференцията по разоръжаването в Женева през 2014 г./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78452
GBP GBP 1 2.27256
RON RON 10 3.96937
TRY TRY 10 1.90528
USD USD 1 1.61893