Русия предупреди Запада: F-16 за Украйна е игра с огъня

ЕС и Свят 28.05.2023 16:39 Снимка: ДНЕС+

Русия предупреди Запада: F-16 за Украйна е игра с огъня

Западните страни си "играят с огъня", като се съгласиха да изпратят на Украйна произведени в САЩ изтребители F-16.  За това предупреди руският външен министър "Сергей Лавров", цитиран от "Франс прес" и ТАСС.

Той определи този ход като "неприемлива ескалация" на конфликта.

Това несъмнено е игра с огъня, подчерта руският първи дипломат в телевизионно интервю и осъди опита за "отслабване на Русия" от "Вашингтон, Лондон и техните сателити в ЕС".

Лавров изрази надежда на Запад да има разумни хора, които осъзнават това.

По негови думи "западните политически анализатори са обсъждали как да се деколонизира Русия".

"Те имат предвид разделяне на страната ни. Надявам се, че разумните хора ще се откажат от безразсъдната си подкрепа за неонацисткия режим, създаден от самия Запад", добави първият руски дипломат.

На 21 май президентът на САЩ Джо Байдън обяви след срещата на Г-7 в Хирошима, че Западът ще започне да обучава украински пилоти на F-16 и други западни изтребители от четвърто поколение.

До момента Киев не е получил нито един модерен западен самолет въпреки настойчивите си искания и готовността на няколко западни страни да предприемат тази стъпка.

Украйна се надява да получи изтребители F-16 от западните си съюзници, тъй като тези самолети се използват от редица държави и поддръжката им ще бъде по-лесна.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876