Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

ЕС и Свят 19.09.2020 09:38 Снимка: ДНЕС+

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

Руската армия обвини САЩ и техните съюзници в провокация на напрежение в Черноморския регион с рязко увеличаване на броя на патрулите на бомбардировачи и разузнавателните полети, съобщава АП.

Генерал-полк. Сергей Рудской, ръководител на главния оперативен отдел на руския генерален щаб, заяви, че САЩ и други членове на НАТО значително са увеличили обхвата на своите военни дейности в региона.

"САЩ и техните съюзници в НАТО ще носят пълната отговорност за евентуална ескалация на ситуацията в региона", каза той на брифинг.

Рудской посочи поредица от полети на американските стратегически бомбардировачи B-52 през август и септември над Черно и Азовско море, твърдейки, че мисиите са предназначени да симулират ракетни удари по съоръжения в Южна Русия.

Той каза, че бомбардировачите са летели на 11 километра до руската граница.

След като миналата седмица три тежки бомбардировача B-1 прелетяха над Източно Сибирско море, американските военни заявиха, че продължаващите учения имат за цел да покажат "способността на ВВС непрекъснато да изпълняват летателни мисии и да поддържат готовност в подкрепа на нашите съюзници и партньори".

"Броят на полетите на разузнавателните самолети в района на Черно море се е увеличил с 40% в сравнение със същия период на миналата година", коментира Рудской.

Руският генерал отбеляза, че САЩ и техните съюзници в НАТО също са засилили разузнавателните си полети край Крим, които според него са се увеличили с 61%.

Той добави, че веднъж на 4 септември пет разузнавателни самолета на НАТО едновременно са летели в района край Крим.

Русия само през този месец на 27 пъти е вдигала бойните си самолети, за да прихване и ескортира бомбардировачи и разузнавателни самолети на САЩ и НАТО, каза Рудской.

Той добави, че военните кораби на НАТО също прекарват по-дълго време в Черно море тази година.

"До 40% от тях са оборудвани с високоточни оръжия за далечни разстояния", такъв пример е USS "Франклин Рузвелт", който може да е с до 90 крилати ракети "Томахоук", коментира генералът.

Отношенията между Русия и Запада са спаднали до минимум след Студената война и след анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г.

Русия критикува разполагането на силите на НАТО в Прибалтика и обвинява, че маневрите на алианса в близост до нейните граници представляват заплаха за сигурността.

НАТО и Русия все по-често се обвиняват за военни полети.

Рудской коментира, че Русия е предложила на НАТО да намали военните дейности покрай границата и да обсъдят допълнителни мерки за предотвратяване на военни инциденти, но алиансът игнорира предложенията./news.bg

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965