Русия отново плаши с глоби Google и "Уикипедия"

ЕС и Свят 16.04.2022 10:41 Снимка: ДНЕС+

Русия отново плаши с глоби Google и "Уикипедия"

Руски съд заплаши с глоби собствениците на Google и "Уикипедия" за това, че не са изтрили "фалшива" според Москва информация за конфликта в Украйна, съобщи агенция "Интерфакс".

Руският надзорен орган за комуникации (Роскомнадзор) заяви в четвъртък, че Google ще бъде глобен заради неизтрито от YouTube съдържание, което Москва смята за незаконно.

Припомняме, че на 31 март Роскомнадзор заяви, че ще глоби "Уикипедия" с до 4 милиона рубли (48 780 долара).

На няколко пъти Москва поиска премахване на статии за конфликта.

Преди дни, "Роскомнадзор" настоя Google незабавно да премахне от своите услуги всички "изявления, съдържащи заплахи срещу руски потребители".

По-рано руският регулатор алармира, че услугата Google Translate е предложила на някои потребители опцията да промени фразата "скъпи руснаци" (dear Russians) на "мъртви руснаци" (dead Russians). Подобни варианти на фразата обаче не се предлагат при използването на други национални езици.

"Роскомнадзор" настоява от американската компания и "да предприеме изчерпателни мерки за предотвратяване на подобни ситуации, насочени срещу руски потребители, както и да информира агенцията за причините за появата на подобни съобщения".

Днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в "Телеграм", че Meta Platforms "открито" води "информационна война" срещу Русия.

На 10 март Meta обяви, че платформите ще разрешават изявления като "смърт на руските нашественици", но не и достоверни заплахи срещу цивилни граждани.

По-късно обаче президентът по глобалните въпроси на Meta Ник Клег уточни, че по-свободните правила ще се прилагат само за хора, които публикуват от територията на Украйна.

В края на март руски съд забрани Facebook и Instagram в страната, след като определи Meta за "екстремистка" организация./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648