Русия обучава беларуски пилоти да боравят с ядрени оръжия

ЕС и Свят 14.04.2023 20:13 Снимка: ДНЕС+

Русия обучава беларуски пилоти да боравят с ядрени оръжия

Екипажи от военновъздушните сили на Беларус са били обучени как да боравят с тактически ядрени оръжия като част от плановете на Русия да разположи оръжията на територията на своя съюзник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на руското министерство на отбраната.

Ведомството публикува видеоклип, в кадри от който беларуски пилот казва, че по време на обучителен курс в Русия екипажите на щурмови самолети Су-25 на беларуските ВВС за придобили необходимите умения за боравене с въпросните ядрени оръжия, предаде БТА.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия месец, че Москва възнамерява да разположи някои от тактическите си ядрени оръжия в Беларус. Това бе пореден опит от страна на Кремъл да използва ядрената заплаха, за да разубеди Запада да престане да подкрепя Украйна, посочва АП.

Ако бъдат разположени в Беларус, руските тактически ядрени оръжия ще бъдат по-близо до потенциалните им цели в Украйна и страните от НАТО в Източна и Централна Европа. Беларус споделя обща граница с Латвия, Литва и Полша с обща дължина около 1250 километра.

Този тип оръжия са предназначени за унищожаване на вражески войски на бойното поле. Те имат относително малък обхват и са със значително по-малка мощност от ядрените бойни глави, монтирани на далекобойни стратегически ракети, които могат да унищожават цели градове.

Путин каза, че работата по строежа на съоръженията за съхранение на тактическите ядрени оръжия в Беларус ще бъде завършена до 1 юли. Той подчерта, че Русия ще запази контрола над ядрените оръжия, разположени в Беларус, точно както САЩ контролират своите тактически ядрени оръжия, разположени на териториите на съюзниците от НАТО.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648