Русия недоумява: САЩ не са ни доставяли оръжия от ВСВ

ЕС и Свят 03.03.2021 10:19 Снимка: ДНЕС+

Русия недоумява: САЩ не са ни доставяли оръжия от ВСВ

САЩ не са доставяли оръжия на Русия, съобщава Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, цитирана от "Комерсант".

Коментарът е във връзка с решението на САЩ и ЕС да наложат санкции на Русия за отравянето на Алексей Навални. САЩ санкционираха седем висши представители и компании.

Според федералната служба за последно САЩ са доставяли оръжия на страната по време на Втората световна война.

Като част от санкциите Вашингтон обяви, че ограничава износа за Русия в сферата на отбраната.

В съобщението на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество се отбелязва, че обявените от САЩ санкции срещу Русия, конкретно за износа на оръжие, будят недоумение, тъй като никакви доставки от САЩ за Русия не са осъществявани и не са планирани.

Пояснява се, че САЩ за последно са доставили военна техника по Програмата "Заем-наем" , която бе прекратена от президента Хари Труман на 21 август 1945 г.

Вчера Русия предупреди, че ще отговори на санкциите на САЩ на принципа на взаимност. Говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова подчерта, че отговорът няма да е обезателно симетричен на враждебните антируски действия на САЩ и ЕС.

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира, че Москва ще отговори и на санкциите на Брюксел.

Москва счита, че Вашингтон се опитва да "култивира образа на външен враг" на фона на вътрешни проблеми. Захарова определи санкциите като провокация, която се използва за "продължаване неприкрито вмешателство в нашите вътрешни дела".

Ако САЩ не са готови за равноправен диалог на разумна основа, това е техен избор. Независимо от американските санкции продължаваме последователно и решително да отстояваме националните интереси и да се противопоставяме на агресията. Призоваваме колегите си да не си играят с огъня, се казва в съобщение на външното министерство и се подчертава, че САЩ трябва да спрат да нарушават международното право и да се заблуджават с американската изключителност.

Министерството на търговията на САЩ публикува списък с 13 компании, които са санкционирани във връзка с оказване на подкрепа за руската програма за създаване на оръжия за масово унищожение и разработване на химически оръжия. Сред тях са 9 руски фирми, три германски и една швейцарска.

Санкции са наложени на Chimmed Group, Chimconnect GmbH, Chimconnect AG, Pharmkontract GmbH, Femteco, Interlab, LabInvest, OOO Analit Products, OOO Intertech Instruments, Pharmcontract GC, Rau Farm, Regionsnab и Riol-Chemie./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176