Русия изпрати танкове в близост до границата с Афганистан

ЕС и Свят 20.07.2021 12:50 Снимка: ДНЕС+

Русия изпрати танкове в близост до границата с Афганистан

Руски танкове, разположени в база на Москва в Таджикистан, са пристигнали на полигони в близост до границата с Афганистан преди военни учения следващия месец. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от "Франс прес".

Русия ще проведе военни учения от 5 до 10 август с Таджикистан и Узбекистан на полигона "Харб-Майдон" близо до границата с Афганистан, където талибаните предвождат мълниеносна офанзива срещу правителствените войски.

"Като част от предстоящото съвместно тактическо учение, руски танкови екипажи от 201-ата военна база, дислоцирана в Таджикистан, изминаха разстоянието от 200 километра от полигона Ляур до полигона Харб-Майдон близо до границата с Афганистан", уточняват руските военни.

Във военните игри ще участват войници от руската база в Таджикистан, най-голямата на Русия извън границите на страната, и от Централния военен окръг.

Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, отбеляза, че войниците ще провеждат учения, за да победят "нелегални въоръжени части, нахлули на територията на съюзна страна".

Отделно руското военно ведомство обяви, че около 1 500 войници от Русия и Узбекистан ще участват в съвместно военно учение в Узбекистан от 30 юли до 10 август.

Военните учения ще се проведат на полигона Термез близо до афганистанската граница и ще включват руски войници от Централния военен окръг и авиация.

Войниците ще практикуват задачи за осигуряване на "териториалната цялост на централноазиатските държави", подчертаха руските военни.

Талибаните се възползваха от изтеглянето на чуждестранните войски, за да започнат серия от офанзиви в цялата страна.

През последните седмици афганистански правителствени войници и бежанци преминаха в Таджикистан, бягайки от настъплението на талибаните.

Русия настоя, че мисията на САЩ в Афганистан била провал, и обвини изтеглянето на чуждите сили за бързо влошената стабилност на разкъсаната от войната страна./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448