Русия блокира в ООН резолюция за Либия заради текст за извеждане на чуждите войски

ЕС и Свят 15.09.2021 13:14 Снимка: ДНЕС+

Русия блокира в ООН резолюция за Либия заради текст за извеждане на чуждите войски

Русия блокира приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за продължаване на мисията на световната организация в подкрепа на Либия, чийто мандат изтича днес, 15 септември, предаде AFP. Москва не е съгласна с предложения от Великобритания текст на документа, съобщават дипломатически източници.

Руската страна не одобрява разделите от документа, в които се говори за извеждане на чуждестранните войски от Либия и за ролята на специалния посланик на ООН.

Още на предишните заседания на Съвета за сигурност представителите на Кремъл настояваха за запазване на "баланса на силите" в северноафриканската страна, ако се стигне до извеждане руските войски от страната.

Припомняме, в Триполи беше сформирано правителство националното единство начело с Фаиз ал Сарадж, което е официално признато от ООН, но контролира по-малката част от страната, а по.-голямата е в ръцете на метежници. В източната част от страната, в Тобрук, заседава контролираният от тях еднокамарен парламент.

По-голямата част от източните региони е под контрола на ген. Халифа Хафтар, сподвижник на Кадафи. Москва изпрати като подкрепа за Хафтар наемници от армията "Вагнер", ръководена от близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

През април 2019 г. той започна настъпление срещу Триполи с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства. Турция подкрепя правителството в Триполи.

През октомври 2020 г. страните в либийския конфликт подписаха споразумение за прекратяване на огъня. На 5 февруари представители на двете страни избраха преходно правителство в рамките на Женевския форума при посредничеството на ООН. На 10 март в Сирт либийският парламент утвърди състава на кабинета, който трябва да управлява страната до изборите, насрочени за 24 декември./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648