Румънският земеделски министър даде оставка след разследване в корупция

ЕС и Свят 24.06.2022 11:11 Снимка: ДНЕС+

Румънският земеделски министър даде оставка след разследване в корупция

Румънският министър на земеделието Адриан Кесною подаде оставка след искане на антикорупционната агенция да му бъде снет имунитетът, за да бъде разследван за злоупотреба със служебно положение, съобщава Аджерпрес.

Кесною също така заяви, че се оттегля от Социалдемократическата партия. Той каза, че ще поиска от депутатите да одобрят отнемането на имунитета му.

"Не съм извършил никакво деяние от наказателен или корупционен характер и винаги съм извършвал с почтеност и посветеност изпълнителната си дейност. След появите в публичното пространство на подозрения за министерската ми дейност, взех следните решения: искам от депутатите от всички партии да гласуват снемане на парламентарния ми имунитет, защото смятам, че всички сме равни пред закона (...); оттеглям се от поста министър, защото не искам да витае каквото и да е подозрение над министерската ми дейност и също така се оттеглям от Социалдемократическата партия", написа министърът във Фейсбук.

Той благодари на всички, които имат доверие в него, в невинността му и в добрите неща, които е извършил, предаде БТА.

От своя страна лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку заяви, че Кесною е избрал най-достойния начин да защити името и репутацията си.

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) поиска по-рано днес от Камарата на депутатите да снеме имунитета на депутат от парламента на Румъния, който в момента заема министерски пост, за извършване на разследване във връзка с предполагаема злоупотреба със служебно положение.

Източници уточниха за агенцията, че става дума за министъра на земеделието Адриан Кесною от Социалдемократическата партия.

Според прокурорите от НДБК съществуват подозрения, че в периода 9 февруари-11 април министърът е накарал лице на негово подчинение, по това време член в няколко изпитни комисии, да разкрие пред доверено лице на министъра темите за писмени изпити, на които трябвало да се явят кандидатите за четири конкурса за различни длъжности, включително изпълнителен директор на окръжна дирекция. Темите по-късно стигнали до "одобрените" от министъра лица, като трима от тях успели да спечелят конкурсите за съответните длъжности.

Според НДБК след намеса на министъра един от кандидатите бил одобрен от членовете на комисията, макар че нямал необходимия брой точки. В резултат на това лицето е било назначено за началник на служба и е получило до момента приходи от заплати в размер на 33 782 леи (13 360 лева), се посочва в съобщението.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648