"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

ЕС и Свят 26.07.2021 16:52 Снимка: ДНЕС+

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

Регулаторът на интернет в Русия "Роскомнадзор" блокира сайта на критика на Кремъл Алексей Навални, navalny.com, както и 48 сайта на хора и организации, свързани с него, съобщи екипът на Навални, предаде "Ройтерс".

Този ход идва само седмици преди парламентарните избори през септември и последва съдебно решение през юни, което одобри искането на прокуратурата да се обявят организации, свързани с Навални, за екстремистки, ефективно поставяйки ги извън закона.

Сподвижникът на Навални Леонид Волков отбеляза в приложението за съобщения "Телеграм", че екипът скоро ще обясни как планира да избегне блокирането на сайта.

Навални, най-видният вътрешен критик на президента Владимир Путин, излежава 2 години и половина затвор за нарушения на условна присъда, които според него са изфабрикувани. Хвърлянето му в затвора обтегна отношенията на Русия със Запада, който настоя за освобождаването му и разкритикува решението за екстремизма.

Екипът на Навални популяризира така наречената стратегия за "интелигентно гласуване" за подкрепа на най-силните противници на управляващата партия "Единна Русия" във всеки избирателен район на изборите през септември./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448