Разногласия в Сърбия относно споразумение с Москва

ЕС и Свят 25.09.2022 20:06 Снимка: ДНЕС+

Разногласия в Сърбия относно споразумение с Москва

Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик оцени подписването на споразумението между Белград и Москва за взаимни консултации по въпроси на външната политика като голям удар върху процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС, съобщи Танюг.

„Като голям поддръжник на всяка стъпките към една европейска Сърбия, смятам, че новината за планираните консултации между Сърбия и Русия е голям удар върху процеса на присъединяване на Западните Балкани. Нека бъдем ясни: Русия се мобилизира да нападне Украйна, страна кандидатка за ЕС, Русия напада разширяването на ЕС!", написа Билчик в Туитър.

Споразумението е било подписано в петък от външните министри на Русия и на Сърбия Сергей Лавров и Никола Селакович на среща в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон определи подписването като скандал, допълвайки, че влизането в ЕС не минава през Москва.

Сръбският външен министър се опита да омаловажи днес значението на подписаното споразумение. На пресконференция той каза, че споразумението е „техническо“ и се отнася до двустранните отношения, а не до въпроси, свързани със сигурността. Той подчерта, че Сърбия подписва такъв документ с Русия от 1996 година.

Правителството можеше да отхвърли плана, но в него няма нищо спорно, а е критикуван от онези, които не са го видели, подчерта Селакович.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин отговори на Билчик, като заяви, че 22 страни членки на ЕС нападат териториалната цялост на Сърбия.

Някогашната сръбска област Косово обяви независимост през 2008 година. Освен Сърбия сред страните, които не признават независимостта на Косово, са и пет държави членки на ЕС, предава БТА.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648