Разнобой в НАТО по въпроса за "Северен поток 2"

ЕС и Свят 18.01.2022 20:03 Снимка: ДНЕС+

Разнобой в НАТО по въпроса за "Северен поток 2"

Съюзниците в НАТО имат различни възгледи по въпроса за "Северен поток 2". Това заяви на пресконференция по темата генералният секретар на военни съюз Йенс Столтенберг, съобщава TeleTrader.

Той обаче увери, че всички съюзници са единодушни относно важността на диверсификацията на източниците на доставки на енергия. По много причини - екологични причини, но и от съображения за сигурност, уточни Столтенберг.

Той подчерта, че НАТО насърчава съюзниците си да диверсифицират доставките си като част от енергийния преход и предвид "значителното намаляване" на руския износ.

Припомняме, германският министър на отбраната предупреди да не се използва спорният газопровод "Северен поток 2" като разменна монета в опит да се разреши конфликтът между Украйна и Русия, като го нарече "несвързан".

"Северен поток 2" трябва да удвои доставките на евтин природен газ от Русия за Германия, който според най-голямата икономика в ЕС е необходим да ѝ помогне в преходния период след изоставянето на въглищата и ядрената енергия.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно и е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Но проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648