Разколническата украинска православна църква обяви пълната си независимост

ЕС и Свят 28.05.2022 09:42 Снимка: ДНЕС+

Разколническата украинска православна църква обяви пълната си независимост

Съборът на Украинската православна църква, който се проведе в Киев в петък, изрази несъгласие с позицията на патриарх Кирил относно войната в Украйна и прие изменения в устава на Украинската православна църква, които означават нейната пълна независимост, съобщи "Интерфакс".

Съборът прие съответните допълнения и изменения в устава, "свидетелстващи за пълната независимост и автономия" на църквата, се казва в резолюцията на събора на Украинската православна църква, публикувана на неговия уебсайт.

Съборът също така поиска от руските власти да продължат преговорния процес.

По време на военното положение, когато комуникацията между епархиите и ръководния църковен център е затруднена или липсва, Съборът предостави на епархийските епископи правото да вземат самостоятелно решения по различни въпроси от епархийския живот, които са от компетентността на Синода или на ръководителя на Украинската православна църква, като впоследствие, когато тази възможност бъде възстановена, информират клира.

Наред с други неща, Съборът постави задачата да не се оставят без духовна грижа 6 милиона граждани на Украйна, които са напуснали страната през последните три месеца.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648