Путин се подиграва с американското посолство заради флага на дъгата

ЕС и Свят 05.07.2020 10:35 Снимка: ДНЕС+

Путин се подиграва с американското посолство заради флага на дъгата

Путин заяви, че ходът на американското посолство да вдигне знамето на ЛГБТ „разкрива нещо за хората, които работят там“.

Президентът Владимир Путин в петък се подигра с американското посолство в Москва за това, че развя флага на дъгата, за да отпразнува правата на ЛГБТ, предполагайки, че това отразява сексуалната ориентация на служителите му.

Неговите коментари последваха общонационален вот за конституционните реформи, който включваше поправка, съдържаща дефиницията на брака конкретно като съюз между мъж и жена.

Путин заяви, че ходът на американското посолство да вдигне знамето за ЛГБТ „разкрива нещо за хората, които работят там“.

“Всъщност това не е голяма работа. Говорихме за това много пъти и позицията ни е ясна”, каза Путин, който се стреми да дистанцира Русия от либералните западни ценности.

“Да, ние приехме закон, забраняващ пропагандата на хомосексуалността сред непълнолетните. И какво? Нека хората да пораснат, да станат възрастни и тогава да решат собствената си съдба.”

Законодателството е използвано за спиране на гей парадите и за задържане на активистите за правата на представителите на ЛГБТ общността.

Путин заяви по време на кампанията за промяна на конституцията, че няма да позволи традиционната представа за майка и баща да бъде подкопана от това, което той нарече „родител номер 1“ и „родител номер 2“.

И някои други държави – като Великобритания – също са развяха знамена на дъгата пред посолствата си в Москва./БГНЕС

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987