Путин пред Шойгу: Абсолютен успех е ситуацията в Авдеевка. Трябва да бъде надграждан

ЕС и Свят 21.02.2024 10:35 Снимка: ДНЕС+

Путин пред Шойгу: Абсолютен успех е ситуацията в Авдеевка. Трябва да бъде надграждан

Руският президент подчерта, че украинските войски са започнали да бягат в хаос, когато е дадена заповедта за изтеглянето им

Руският президент Владимир Путин заяви, че руските войски ще продължат да навлизат в Украйна, за да надградят успехите си на бойното поле след падането на Авдеевка, откъдето според него украинските войски са били принудени да бягат в хаос, предаде Ройтерс.

Градът, който някога е имал население от 32 000 души, беше превзет от руските войски в събота, което е най-голямата победа на Путин на бойното поле от превземането на град Бахмут през май 2023 г. Ожесточените боеве продължиха четири месеца. Украинският командир генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е взел решението с цел избягване на обкръжение и "запазване на живота и здравето на военнослужещите". Главнокомандващият добави, че войските се изтеглят "на по-изгодни позиции".

Вчера държавният глава на Русия коментира, че украинската заповед за изтегляне от града е била огласена, след като украинските войски вече са започнали да бягат в хаос. Той подчерта, че всички пленени украински военнослужещи трябва да се ползват с правата си съгласно международните конвенции за военнопленниците.

"Що се отнася до цялостната ситуация в Авдеевка, това е абсолютен успех, поздравявам ви. Той трябва да бъде надграждан", каза Путин на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Кремъл.

"Това развитие трябва да бъде добре подготвено, осигурено с личен състав, оръжие, оборудване и боеприпаси", каза Путин. "Може да изглежда очевидно, но въпреки това ви обръщам внимание на това", допълни той.

Украинските военни заявиха, че е имало жертви, но че ситуацията се е стабилизирала след отстъплението.

Всяка от страните в конфликта твърди, че другата е претърпяла тежки загуби, отбелязва Ройтерс. 

Сега предстои да се види дали Украйна ще успее да удържи новата линия и дали Русия разполага с достатъчни резерви да продължи настъплението и да постигне нов пробив, каза Филип Грос от парижката Фондация за стратегически изследвания.

Според цитиран от АФП неназован европейски военен източник Украйна ще премине дългосрочно към отбрана, ще се опитва да отблъсква локалните руски нападения и ще се стреми да не пилее излишно военен капацитет, докато чака пристигането на нова военна помощ от Запада, най-вече от САЩ.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027