10 години след кървавия Майдан: Киев призна, че не е имало руски снайперисти (ВИДЕО)

ЕС и Свят 21.02.2024 08:46 Снимка: ДНЕС+

10 години след кървавия Майдан: Киев призна, че не е имало руски снайперисти (ВИДЕО)

На площада на 20 февруари 2014 г. са действали украински сили на реда, заявиха от екипа на главния прокурор

Русия и Украйна отбелязаха 10 години от събитията на Майдана в Киев. И според двете страни тогава е започнала руско-украинската война. Навръх десетата годишнина украинската прокуратура обяви, че на площада на 20 февруари 2014 г. не е имало руски снайперисти.

Според ръководителя на екипа на главния прокурор, който разследва събитията на Майдана - Алексей Донски, руската хибридна агресия е започнала още преди тези събития в центъра на града. Донски твърди, че доказателствата по делото за организаторите на разстрела на участниците в протестите в дните от 18 до 20 февруари през 2014 г., ще бъдат огласени по време на съдебния процес. По думите му тези доказателства засягат комуникация, както на равнище държавни ръководители, така и по линия на силовите министри и шефовете на службите за сигурност на Украйна и Русия по онова време.

Същевременно Донски е категоричен, че на Киевския площад в онзи момент не са стреляли руски снайперисти.

"Ако мнозина искат да чуят, че на Майдана по онова време са се намирали руски снайперисти и правоохранители, то няма такова нещо. Това е красива версия, която не е основана на реални факти. Именно украински служители на реда са тези, които са убивали и извършвали насилие по нареждане на украинските власти. Престъпленията са се извършвали от ръцете на украинците, но безусловно Руската федерация е оказала огромно влияние при вземането на това решение и върху целия ход на събитията, последвали времето на "Революцията на достойнството", заяви Донски пред украинската държавна информационна агенция УНИАН.

Според доказателствата на украинските прокурори 20 служители на Федералната служба за безопасност на Русия, сред които петима генерали, неколкократно са идвали в Украйна и съвместно със служители на Службата за безопасност на Украйна са изготвяли информационни материали, които са станали повод за противозаконни действия след това.

По делото са установени конкретни обстоятелства за влиянието на представители на РФ върху вземането на решенията от украинските власти още на 30 ноември 2013 г. - да не се разгонват протестиращите, а именно да се избиват, казва разследващият от екипа на главния прокурор.

"Когато на международната сцена чуваме като оправдание за действията на ръководството на държавата-агресор и че войната, която се води сега, е реакция на държавния преврат в Украйна, то ние в своето разследване ще опровергаем тези, които всъщност започнаха хибридната руска агресия още през ноември 2013 г. И Майданът не беше нищо друго, освен реакция на тази хибридна агресия", заяви Алексей Донски. По думите му, ако агресията от 2014 г. насетне се е осъществявала с участието на руски военни, то в периода ноември 2013-а - февруари 2014-а година агресията е била дело на украинските сили на реда по нареждане на Виктор Янукович и неговото обкръжение.

В Деня на героите на небесната стотица президентът Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска почетоха пред мемориала паметта на загиналите по време на "Революцията на достойнството" през 2014 г. - така украинците наричат събитията на Майдана срещу властта на тогавашния президент Янукович.

Зеленски публикува и документално видео от събитията на Майдана и написа във Фейсбук: "Преди десет години украинците направиха избор - избор в полза на независимостта, демокрацията и единството с целия свят. Изборът е същият. Заедно, в единство, ще защитим държавата и народа си!"

 

На Майдана в украинската столица се състоя и пърформанс, посветен на десетата годишнина.

"По време на представлението, с елементи на гротеска, актьори показаха как диктаторът Путин преди 10 години започна военната експанзия в Украйна и я продължава до днес", съобщи УНИАН.

Руската страна също отбелязва 10 години от трагичните събития и стрелбата на Майдана, като "Известия" публикува и документални кадри, на които са заснети снайперисти с маски как стрелят по хората на площада.

"На 20 февруари 2014 г. неизвестни снайперисти откриха огън по демонстрантите и силите на реда. В резултат загинаха 53-ма души", пише "Известия, като цитира публициста Николай Стариков. По думите му в Киев тогава западните спецслужби са предприели осъществяването на държавен преврат по технология, която до този момент вече е била изпробвана в много други страни. Според украинската страна загиналите са поне 100 души.

Американският конгресмен, член на Палатата на представителите в САЩ - Томас Меси, публично заяви, че страната му е взела участие в организацията на безредиците в Украйна през 2014 г., от които последва и свалянето на президента, цитира го руската медия.

Според премиера на Украйна тогава - Николай Азаров, 3/4 от украинците са били против Майдана, а хората от Югоизтока са се надявали, че властта ще се разбере с пучинистите, цитира го "Известия". Самият той е дал разпореждане на вътрешния министър да не бъде употребявана сила от органите на реда. По думите му, кръвопролитието е можело да бъде избегнато, ако Янукович е преговарял. 

Кремъл нарича събитията на площада Евромайдан и държи на позицията си, че това е бил преврат срещу законно избрания президент на Украйна, "насилствен преврат, спонсориран от чужбина", който е сложил началото на репресиите срещу несъгласното рускоговорящо население на Източна Украйна, гражданската война в Донбас и последвалата руско-украинска война.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027