Проучвания в САЩ: Бустерите осигуряват най-добрата защита срещу Омикрон

ЕС и Свят 21.01.2022 19:48 Снимка: ДНЕС+

Проучвания в САЩ: Бустерите осигуряват най-добрата защита срещу Омикрон

Три големи нови проучвания от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подчертават важността на получаването на бустер, за да се осигури най-добрата защита срещу варианта на коронавирус Омикрон, съобщава СиЕнЕн.

Това са първите данни от реалния живот, които изследват ефекта на бустерите срещу Омикрон, който сега представлява повече от 99% от случаите на коронавирус в Съединените щати. Проучванията, публикувани в петък, повдигат въпроса дали хората с само две дози ваксина все още трябва да се считат за напълно ваксинирани.

"Мисля, че трябва да предефинираме напълно ваксинираните като три дози", каза д-р Уилям Шафнър, дългогодишен съветник по ваксините в CDC.

Изследванията имат огромен обхват, включващи милиони случаи, стотици хиляди посещения в спешни отделения и центрове за спешна помощ и десетки хиляди хоспитализации сред пълнолетни.

Подсилването е 90% ефективно за предотвратяване на хоспитализации през период през декември и януари, когато Омикрон беше доминиращият вариант, според проучване на CDC, което разглежда близо 88 000 хоспитализации в 10 щата.

За сравнение, получаването на две инжекции е било 57% ефективно, когато са минали поне шест месеца след втората инжекция.

Получаването на бустер е 82% ефективно за предотвратяване на прием в спешни отделения и центрове за спешна помощ, според проучването, което разглежда повече от 200 000 посещения в 10 щата.

За сравнение, получаването на две инжекции е само 38% ефективно за предотвратяване на тези посещения, когато са минали поне шест месеца след втората инжекция.

"Мисля, че това е третата доза, която наистина ви дава солидна, най-добрата защита", каза Шафнер.

Това проучване е публикувано в петък в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на CDC.

Второ проучване, публикувано също в MMWR в петък, заключи, че хората с три инжекции е по-малко вероятно да се заразят с Омикрон. Разглеждайки данни от 25 щата и местни здравни отдела, изследователите на CDC установиха, че сред тези, които са били подсилени, има 149 случая на 100 000 души средно всяка седмица. За тези, които са имали само две дози, това е 255 случая на 100 000 души.

Трето проучване, публикувано в медицинското списание JAMA, показа, че използването на бустер помага да се предотврати разболяването на хората от Омикрон. Това проучване на малко над 13 000 случая на Омикрон в САЩ установи, че шансовете за развитие на симптоматична инфекция са с 66% по-ниски за хората, които са били подсилени в сравнение с тези, които са получили само две ваксини.

И трите проучвания установиха, че неваксинираните хора са изправени пред най-висок риск да се разболеят от Covid-19.

Понастоящем CDC казва, че човек се счита за напълно ваксиниран, след като е получил първичната си ваксина срещу Covid-19 - две седмици след получаване на втората си доза иРНК ваксина или две седмици след първата доза от ваксината на Johnson & Johnson. Бустерните дози се препоръчват за всички на възраст на 12 години, 5 месеца след първичната им ваксинация.

По-малко от половината от тези, които отговарят на условията да получат повторни ваксини, са получили такава и само около една четвърт от общото население на САЩ е напълно ваксинирано и подсилено, според данните на CDC.

Близо 20% от населението на САЩ, което отговаря на условията за ваксинация - тези на възраст 5 и повече години - не е получило никаква доза ваксина Covid-19./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648