ЕС и Свят 26.05.2023 17:09 Снимка: ДНЕС+

Проливни дъждове отнасят хора по улиците на Испания

Проливни дъждове в четвъртък, последвали продължителна суша, превърнаха улиците в реки в градовете по средиземноморското крайбрежие на Испания.

В Молина де Сегура, в югоизточния регион на Мурсия, кадри разпостранени в социалните медии показват как момче е изхвърлено от количката си, докато майка му се опитва да прекоси наводнена улица. Детето и майката бяха изтеглени на безопасно място от случаен минувач.

Друг член на това семейство се опита да пресече наводнението за втори път, но случайни минувачи се намесиха, за да го спрат.

В същия град още кадри показват как червена кола е пометена на около 50 метра надолу по улица, след като мъж се опита да пресече надигащото се наводнение.

Обилни валежи удариха и Централна Испания и в околноста на столицата Мадрид.

По-рано през седмицата испанските власти затвориха училища , университети и дневни центрове като предпазна мярка, след като дъждовете оставиха след себе си наводнени мазета и потопени автомобили.

Въпреки че дъждът причини хаос и икономически щети, той беше приветстван от мнозина в Испания, която беше на път да регистрира най-сухата пролет от 1961 г. насам, според държавната метеорологична агенция AEMET.

Валежите в Испания между 1 октомври и 23 май са били с 27% под средното за периода, според AEMET.

Очаква се проливният дъжд да продължи и в петък. AEMET предупреди за натрупан дъжд от 12 сантиметра (5 инча) за 12 часа в петък в провинция Кастелон в югоизточния регион на Валенсия.

Пожарните служби в Кастелон съобщиха, че най-засегнатите райони са градовете Беникасим, Оропеса дел Мар и Кабанес. Те казаха, че са извършили три спасителни операции и са осигурили изпомпване в 27 случая.

Наводненията в Северна Италия по-рано този месец убиха най-малко 13 души и оставиха около 23 000 без дом, като същевременно причиниха щети за милиарди евро[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648