Проф. Чуков: По-скоро ограничена акция на Мосад, отколкото реални удари

ЕС и Свят 19.04.2024 14:35 Снимка: ДНЕС+

Проф. Чуков: По-скоро ограничена акция на Мосад, отколкото реални удари

Атаката на Израел срещу Иран днес е точно навръх рождения ден на аятолах Али Хаменей, но вероятно страната няма да застане официално зад нея, защото е изключително скромна. Интересно е, че няма дрон, излетял от Израел и стигнал до Иран. Така че най-вероятно безпилотните апарати са дошли от територията на страната. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

По думите му нападението е само срещу летището, откъдето са били изстреляни дронове срещу Израел. "Има атаки и срещу обекти в Ирак и Южна Сирия, вероятно по позиции на "Хизбула" и революционната гвардия. Става дума може би за ограничена акция на "Мосад", а не на израелската армия. Това е по-скоро послание, че Израел защитава територията и интересите си, не толкова за нанасяне на истински удари. Силно ограничена демонстрация на сила, така бих определил атаката", коментира той.

Според него да отговори на нападението не би било добре за Иран. "Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено. Виждаме силно послание към израелските граждани какво могат да направят въоръжените сили на страната", смята проф. Чуков.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че щетите по военната база в Исфахан са много незначителни. Това съобщи в ефира на "Здравей, България" журналистът Мохамед Халаф. По думите му САЩ са били информирани за атаката 48 часа по-рано, но те нямат участие в нея.

"Вчера проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци", посочи анализаторът.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599