Премиерът на Словения зове ЕС да подкрепи Литва срещу натиска на Китай

ЕС и Свят 15.09.2021 17:30 Снимка: ДНЕС+

Премиерът на Словения зове ЕС да подкрепи Литва срещу натиска на Китай

Европейският съюз трябва да застане с Литва срещу китайския натиск и да не се поддава на търговски заплахи. За това настоя премиерът на Словения в писмо до колегите си от ЕС според копие, видяно от "Ройтерс".

Решението на Китай да изтегли посланика си в Литва заради спор за Тайван е "осъдително" и ще навреди на отношенията между ЕС и Китай, изтъква в писмото си от 13 септември словенският премиер Янез Янша, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

"Ще можем да се изправим успешно срещу Китай само с единен, съгласуван и общ подход", пише Янша и настоява: "Трябва да застанем до всяка страна членка на ЕС, която е изправена пред натиск."

Литва и Тайван тази година отвориха реципрочни представителства в знак на задълбочаване на отношенията.

Китай разглежда яростно демократичния, самоуправляващ се Тайван като част от "един Китай", който в крайна сметка да бъде обединен с континенталната част и редовно е ядосан от всякакви действия, които намекват, че островът е отделна страна.

Пекин отзова посланика си от Вилнюс и изгони този на Литва от Пекин. Литва отзова посланика си в Пекин за консултации.

Литовските власти също така заявиха, че Китай е започнал да прави търговията с прибалтийската държава по-трудна, като е прекратил одобряването на разрешителни за износ на храни за Китай.

В писмото си Янша посочва, че Тайван "остава наш важен партньор. Това не трябва да се отрича".

Лидерите на ЕС трябва да обсъдят подхода си към Китай, втория по големина търговски партньор на ЕС, на среща в Словения на 5 октомври, в затруднение какъв подход да предприемат с отношения, които стават все по-свадливи.

Дипломати на ЕС в Брюксел казват, че Китай се опитва да раздели 27-те страни, за да увеличи влиянието си и да отслаби влиянието му в търговията, бизнеса и политиката. Китай отрича всякакви нарушения.

Китай разглежда Тайван като своенравна провинция и негова "свещена" територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648