Преговорите за Венецуела продължават през септември

ЕС и Свят 17.08.2021 09:03 Снимка: ДНЕС+

Преговорите за Венецуела продължават през септември

Представители на правителството на Венецуела и опозицията заявиха, че ще възобновят преговорите следващия месец след проведения през август кръг от предварителни срещи в Мексико Сити, предаде "Ройтерс".

Преговорите между двете страни имат за цел да преодолеят острата политическа и икономическа криза във Венецуела, която накара милиони да напуснат южноамериканската страна.

Двете страни в преговорите не съобщиха подробности за резултата от преговорите, започнали в Мексико миналата седмица, като заявиха в съвместно изявление единствено, че ще се срещнат отново между 3 до 6 септември, без да посочат къде.

За да се стигне до потенциално споразумение, венецуелският президент Николас Мадуро поиска отмяна на санкциите, наложени от САЩ и Европа на официални лица и институции. Венецуела казва, че санкциите са отговорни за икономическата криза.

От своя страна, опозиционната коалиция иска хуманитарна помощ, включително ваксини срещу COVID-19, да влезе във Венецуела, освобождаването на десетки привърженици, които счита за политически затворници и гаранции, че ще бъде допусната да участва справедливо в регионалните избори през ноември.

Припомняме, че Мексико и Норвегия са посредници в преговорите.

В същото време, опозиционният лидер Фреди Гевара беше освободен от затвора в неделя. Гевара обаче заяви в неделя, че е бил в изолация до преди няколко дни и няма повече подробности относно освобождаването му. 

Опозиционният лидер беше освободен месец, след като беше арестуван. По-късно длъжностни лица казаха, че той е свързан с прояви на насилие в столицата. /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448