Предсрочните парламентарни избори в Словакия ще бъдат на 30 септември

ЕС и Свят 10.06.2023 09:56 Снимка: ДНЕС+

Предсрочните парламентарни избори в Словакия ще бъдат на 30 септември

Председателят на словашкия парламент Борис Колар утвърди окончателно 30 септември като датата за предсрочните парламентарни избори в Словакия. Това се казва в съобщение на интернет страницата на законодателния орган, цитирано от ДПА.

Словашката опозиция настояваше за по-ранна дата на вота, защото Словакия, която граничи с Украйна, е без редовно правителство от месеци.

От 15 май управлението е в ръцете на служебен кабинет от технократи, назначен от президента Зузана Чапутова, с премиер безпартийния финансист Людовит Одор.

 

Назначаването на временното правителство беше предшествено от няколкомесечна вътрешнополитическа криза, предава БТА.

Поради продължителни политически боричкания управляващата консервативно-популистка коалиция на бившия премиер Едуард Хегер не беше в състояние да се обедини около конкретни мерки за борба с растящата бедност и инфлацията, която е една от най-високите в еврозоната.

Въпреки че кабинетът загуби вот на недоверие в парламента през декември, той успя да отложи отиването на нови избори и да остане на власт като службен до май.

Според социологическите проучвания партиите от бившата управляваща коалиция ще претърпят тежка загуба. Хегер и партията му, „Демократите“, вероятно дори няма да влязат в парламента.

Той наскоро заяви, че лошото представяне на политическата му сила в изследванията на общественото мнение се дължи на „руската дезинформация“.

Опозиционният лидер Роберт Фицо, чиято партия „Смер - социална демокрация“ води в проучванията обвини Хегер и привържениците му в очерняне на опозицията пред Брюксел.

Партията на Хегер твърди, че при победа на опозицията Словакия ще бъде заплашена от излизане от НАТО.

В действителност Фицо е за членството в алианса, но иска да предоставя повече хуманитарна, а не военна помощ на Украйна.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361