Повишение в нивата на радиоактивност е засечено в Северна Европа през юни

ЕС и Свят 27.06.2020 20:11 Снимка: ДНЕС+

Повишение в нивата на радиоактивност е засечено в Северна Европа през юни

Властите на северните европейски страни обявиха, че са засекли леко увеличаване на нивата на радиоактивност в Северна Европа този месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нидерландски представители твърдят, че това може би е от източник в Западна Русия и може да е индикация за повреди в горивен елемент в ядрена централа. Но руската агенция ТАСС съобщи, като цитира говорител на руския ядрен оператор Росенергоатом, че двете ядрени централи в Северозападна Русия не са съобщили за никакви проблеми. Централата Ленинград край Санкт Петербург и централата Кола край Мурманск работят нормално, като радиационните нива са в норма, посочва ТАСС.

Финландските, норвежките и шведските органи за радиационна и ядрена безопасност казаха тази седмица, че са отчели малки количества радиоактивни изотопи, които са безвредни за хората и за околната среда в части на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика. Шведският орган за радиационна безопасност обяви във вторник, че засега не е възможно да се потвърди кой може да източникът на повишените нива на радиоактивност. Финландските и норвежките органи също не спекулираха за възможния източник. Но Националният институт за обществено здравеопазване и околна среда в Нидерландия каза в петък, че е анализирал данните на северните страни и тези изчисления показват, че радионуклидите (радиоактивни изотопи) идвали от посока на Западна Русия. Според нидерландската служба тези радионуклиди са изкуствено създадени и съставът им може да индикира повреди в горивен елемент в ядрена централа. Агенцията допълни, че точната локация на източника не може да бъде идентифицирана заради ограничения брой измервания.

Изпълнителният секретар на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити Ласина Зербо написа в Туитър вчера, че датчиците за радиационно наблюдение на организацията в Швеция са засекли леко увеличение на няколко безвредни изотопи във въздушното пространство на Северозападна Европа./БТА

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306