Португалия недоволства от нарушаване на свободното движение в ЕС

ЕС и Свят 29.07.2020 16:22 Снимка: ДНЕС+

Португалия недоволства от нарушаване на свободното движение в ЕС

Министерството на външните работи на Португалия заяви, че някои страни членки на ЕС са нарушили споразумение за възстановяване на свободното движение в блока след отмяната на блокадата в борбата с коронавируса, информира "Ройтерс".

"Наясно сме, че се изискваше от всички нас да възстановим свободното движение в ЕС от 1 юли", подчертаха от ведомството.

"Ние вярваме, че ограниченията и решенията, взети от страни членки, които се отнасят до други държави членки, са очевидно пренебрегване на тази връзка", поясни министерството.

По-рано Франция обяви, че трябва да се избегне повторно затваряне на границите в Европа.

Междувременно ЕС ще изключи Алжир от списъка с безопасните държави след срещата на посланиците на страните членки.

Списъкът с държавите ще падне до 11, обявиха двама дипломати от Общността. Решението се потвърждава писмено от държавите. Крайният срок е четвъртък следобед.

Като безопасни държави, които контролират коронавируса, се посочват Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тунис и Уругвай.

Китай също е в списъка, макар че пускането на китайци в Общността ще бъде разрешено, ако китайските власти приемат реципрочна мярка.

Според данни на Световната здравна организация и преброяване на "Ройтерс" Африка е с над 750 000 заразени. Алжир е сред най-засегнатите на континента.

Най-вероятно списъкът на ЕС няма да бъде променян отново през август, тъй като евроинституциите обикновено почиват.

Списъкът служи като препоръка, а не като правило за 27-те страни членки и има за цел да подкрепи туризма и транспорта в ЕС.

Идеята е нито една страна членка да не отваря границите си за държава, която не е в списъка. Италия и Белгия обаче не са отворили за нито една държава извън ЕС.

В същото време много ограничения остават при пътуване в ЕС и Шенгенската зона./news.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286