Политико: Франция се готви за военноморски конфликт

ЕС и Свят 11.04.2024 10:45 Снимка: ДНЕС+

Политико: Франция се готви за военноморски конфликт

Френският флот измества обучението си от фокуса върху полицейските операции, за да се подготви за война срещу врагове, които искат "да ни унищожат", каза в интервю за "Политико" контраадмирал Жак Малард, командир на френската бойна група на самолетоносачите.

Когато Малард се присъединява към въоръжените сили през 90-те години на миналия век, основните мисии на френския флот са били прихващане на наркотрафиканти и борба с незаконния риболов. Обучението се състоеше от практикуване на пускане на надуваеми лодки Zodiac и залавяне на престъпници.

Сега обучението се фокусира върху войната, каза Малард.

"Военноморските битки стават все по-вероятни", каза той пред "Политико". "Преминаваме от свят, в който бяхме доста свободни да правим каквото си поискаме, към свят, в който се чувстваме застрашени по-редовно... Сега тренираме за други мисии, по-специално това, което наричаме война с висок интензитет."

Франция е единствената държава от ЕС, която оперира самолетоносач с ядрен двигател - "Шарл де Гол", който също носи ядрени оръжия. Това е флагманът на по-широка бойна група самолетоносачи, която включва атомни подводници, фрегати и изтребители Rafale.

Очаква се бойната група на Франция да започне мисия в Средиземно море през следващите дни.

Тъй като войната на Русия срещу Украйна също се разпростира в Черно море и подкрепяните от Иран бунтовници хуси атакуват военни и търговски кораби в Червено море, западните военноморски сили трябва да се адаптират към нова среда с "все по-свободни конкуренти", каза Малард.

"Тук ставаме малко по-агресивни или поне се подготвяме да бъдем", продължи контраадмиралът.

Моряците се упражняват да се бият срещу "някой, който иска да ни унищожи. Не някой, който иска да извършва незаконен трафик, нито някой, който иска да краде риба, нито някой, който иска да ни гледа или наблюдава: някой, който иска да ни унищожи", каза той.

През 2021 г. френският флот представи ново тренировъчно учение Polaris , което симулира морска битка. Идеята е да се поставят екипажите и корабите в свободни бойни ситуации, които "освобождават всички правила за развиване на въображението на моряците и бойците".

"Малко по-рисковано е, но е много полезно за деблокиране на тактическото мислене", каза Малард. През пролетта френският флот ще проведе учение от типа "Поларис" с италианския флот.

Въпреки че Франция се готви за война с висока интензивност в морето, Париж не вижда Китай като непосредствена заплаха - докато Съединените щати го правят.

Китай има "доста ограничителна визия" за свободата на корабоплаването и реши да съсредоточи усилията си върху контролирането на Южнокитайско море, каза Малард, добавяйки, че френски дипломати и политици редовно критикуват опитите на Китай да "дестабилизира водения от САЩ световен ред".

Но "Франция не се позиционира в биполярна логика", каза той.

"Докато китайците не са нахлули на остров Ла Реюнион или не са решили да ни изритат от остров Майот, няма причина да посочим китайците като наш основен противник", каза той, имайки предвид френските островни територии в Индийския океан.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027