Песков: Франция не е неутрална и да забрави да е посредник за мир в Украйна

ЕС и Свят 04.06.2023 14:40 Снимка: ДНЕС+

Песков: Франция не е неутрална и да забрави да е посредник за мир в Украйна

Франция е замесена в конфликта в Украйна и не е неутрална страна, така че не може да претендира за ролята на модератор на мирните инициативи, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

"Не съм видял или чул никакви официални изявления на френския президент Емаанюел Макрон в това отношение, но в този случай Франция трудно може да бъде класифицирана като неутрална държава, тези, които могат да претендират за някаква роля на модератор, ами, да речем, като Бразилия, като Китай, като африканските страни, като Ватикана", каза Песков в интервю за програмата" Москва. Кремъл. Путин" по официалната държавна телевизия "Россия 1".

Фрагмент, от което беше публикуван в "Телеграм" от журналиста Павел Зарубин.

"Франция вече не може да прави това, защото Франция е активен участник де факто в този конфликт, участник на украинска страна".

Песков отбеляза, че французите трябва да са наясно с това.

"Така че това е първата причина, поради която е малко вероятно те да могат да предявят претенции.

Втората е, че сега Украйна всъщност е инструмент на конфликта, конфликтът наистина е станал по-широк, колективният Запад всъщност води такава комбинирана война срещу нашата страна", каза говорителят на руския президент.

И добави, че "е безполезно да се справяме с конфликта с помощта на този инструмент".

Песков заяви, че не е чул изявлението на френския президент Еманюел Макрон за необходимостта от мирна среща на върха за Украйна в Париж, което беше съобщено в медиите. Той го призова да изчака изясняване на това, което е имал предвид.

Песков е убеден, че както Макрон, така и други европейски лидери трябва да знаят позицията на Путин, който е отворен за всякакви контакти.

Песков подчерта, че руският президент е отворен за всякакви контакти, насочени към разрешаване на ситуацията в Украйна и постигане на руските цели със средства, различни от специална военна операция, но колективният Запад не оставя тези възможности отворени.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993